20 augustus 2024

Belgisch alcoholvrij bier ‘Sportzot’ scoort goud op World Beer Awards

Begin deze maand werd het eremetaal verdeeld op de bekende bierwedstrijd ‘World Beer Awards’ in het Verenigd Koninkrijk. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge wist met alle 6 ingezonden bieren een medaille buit te maken, waaronder een gouden medaille voor hun alcoholvrij speciaalbier Sportzot en hun Straffe Hendrik Quadrupel.

Vooral de eerstgenoemde alcoholvrije variant van de Brugse Zot Blond heeft opnieuw gescoord. Hierbij reageert Managing Director Xavier Vanneste (6e generatie) van de familiale brouwerij dan ook opgetogen: “De afgelopen jaren wisten wij met onze bieren succes te boeken in binnen en buitenland. Vooral onze alcoholvrije Sportzot blijft het goed doen, zo is het momenteel het snelst groeiende product van onze brouwerij.”

Ondertussen is het alcoholvrije biersegment meer dan een trend, zo geeft Xavier Vanneste aan: “Het alcoholvrije biersegment is de laatste vijf jaar geëxplodeerd. De vraag naar smaakvol alcoholvrij bier blijft stijgen en met onze Sportzot blijven wij mensen overtuigen. Wij focussen op een echte biersmaak, met de typisch hoppige en subtiele licht bittere toetsen.” Eerder wist Sportzot al bij andere bekende bierwedstrijden gouden medailles in de wacht te slepen en wordt het steeds goed aangeschreven door internationale bierrecensenten en bierfans.

Brouwerij De Halve Maan ontwikkelde een unieke techniek voor de productie van het alcoholvrije bier. De dealcoholisatie gebeurt met speciale membraanfilters bij lage filtratietemperaturen van ongeveer 10 tot 15 °C. Tijdens dit proces wordt alcohol uit het basisbier Brugse Zot gefilterd, maar blijven alle andere typische elementen en aroma’s in het bier behouden. Het eindproduct is een kwalitatief speciaalbier vol smaak. Dit alles gebeurt op een volledig natuurlijke manier, zonder toevoeging van chemische producten of smaakversterkers. Hierdoor bevat Sportzot trouwens ook minder calorieën dan de alcoholhoudende versie.

Bovendien ontwikkelde De Halve Maan een sympathieke en positieve uitstraling rond het concept ‘Sportzot’. Het biermerk sponsort individuele atleten, teams, federaties of evenementen van minder bekende sporttakken en wil zo iedereen een gelijke kans geven om in hun sport uit te blinken. Recent was de brouwerij trouwens nog partner van het Belgian House op de Olympische Spelen in Parijs en Middelkerke, en werd Sportzot er als exclusief alcoholvrij bier aangeboden aan de fans en supporters. Het bier viel er duidelijk in de smaak, en kon er veel visibiliteit genieten.

Ook de gouden medaille voor de Straffe Hendrik Quadrupel is een mooi erkenning voor het oudste biermerk van de brouwerij. Xavier Vanneste licht toe: “Wij waren de eerste om een Belgische Quadrupel in de markt te zetten. Ondertussen wordt het bier internationaal erkend en wordt het als een echte referentie gezien in deze categorie. Zo is dit bier bijvoorbeeld ons best verkochte product van de brouwerij in landen zoals de Verenigde Staten en China.”

Internationaal is er heel wat interesse voor Belgisch (alcoholvrij) bier, zowel bij horeca als supermarkten. Het bier van De Halve Maan wordt ondertussen naar meer dan 40 landen succesvol geëxporteerd.

Alle prijzen voor Brouwerij De Halve Maan tijdens de World Beer Awards:
- Sportzot: gouden medaille in de categorie ‘No & Low Alcohol’
- Straffe Hendrik Quadrupel: gouden medaille in de categorie: ‘Belgian Style Strong’
- Blanche De Bruges: zilveren medaille in de categorie ‘Belgian Style Witbier’
- Brugse Zot Blond: zilveren medaille in de categorie ‘Belgian Style Blonde’
- Straffe Hendrik Tripel: zilveren medaille in de categorie ‘Belgian Style Triple’
- Brugse Zot Dubbel: bronzen medaille in de categorie ‘Belgian Style Dubbel’