Duurzaamheid

Als groeiende familiale brouwerij blijven we innoveren en zetten we de traditie op een duurzame manier verder.

Hopveld Brugse Zot

Onze groene ambitie

De brouwerij kwam de vorige jaren al meermaals in de aandacht met opmerkelijke duurzaamheidsinitiatieven. Er was de vrachtwagenritten uitsparende bierpijpleiding, bouw van een duurzamer verwerkingscentrum en Green Deal-engagementen. Natuurlijk stopt het hier niet, onze ambitie is om blijvend te investeren in duurzame innovaties.

Samen met onze medewerkers zijn we dagdagelijks bezig om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Wij werken met de best beschikbare technieken die vandaag voorhanden zijn, ter bescherming van mens en milieu. Zo kunnen jullie extra verantwoord genieten van onze bieren. 

Brugse Zot gerstveld

Onze impact

Hopveld Westhoek Brugse Zot

Lokale ingrediënten

Als Belgische brouwerij proberen wij waar mogelijk te brouwen met lokale grondstoffen. Zo proberen wij de keten kort te houden. Voor ons witbier wordt bijvoorbeeld uitsluitend gewerkt met West-Vlaamse hop, namelijk Magnum hop, uit de Westhoek. Hop die wij in samenwerking met landbouwers uit de Westhoek produceren.

Green deal brouwers Brouwerij De Halve Maan

Green Deal Brouwers

Wij waren er als één van de eerste brouwers bij om in september 2018 met de Vlaamse Regering de “Green Deal” te ondertekenen. Samen met andere deelnemende brouwerijen engageren wij ons om het waterverbruik binnen de brouwerijsector verder in te perken. Eind 2023 liep het project af en samen bespaarden we in totaal 2.286.822 m³ water, ofwel 915 olympische zwembaden! Vandaag blijven we werken aan verbeterde processen. 

Waterzuiveringsinstallatie

Met onze waterzuiveringsinstallatie wordt ons afvalwater aan de hand van innovatieve technieken gezuiverd tot drinkbaar water, dat kan hergebruikt worden in de productie. Wij streven naar een hergebruik van +/- 70%. Hierdoor moeten wij minder grondwater oppompen. Daarnaast produceert de waterzuivering ook biogas uit het afvalwater, dat wordt hergebruikt in de productie van stoom.

Flesjes productiehal Brouwerij De Halve Maan

Circulaire verpakking

De brouwerij kiest resoluut voor circulaire bedrijfsvoering. Zo zijn heel wat verpakkingen herbruikbaar of gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Daarnaast werden voor export naar verre bestemmingen nieuwe recycleerbare one-way oplossingen ontwikkeld. 

Zonnepanelen

In 2022 investeert de brouwerij ook in de aanleg van zonnepanelen, om zo lokale en groene stroom te produceren. Hierdoor zullen we een groot deel van ons eigen elektriciteitsverbruik voorzien. Op piekmomenten tot zelf 65%!

Groen dak

Op onze nieuwe bottelarij voorzien wij een groen dak van 600m2. Deze beplanting zorgt voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en meer biodiversiteit op onze industriezone. Het groen dak verhoogt daarnaast ook het rendement van de zonnepanelen door de lagere omgevingstemperatuur. 

De bierpijpleiding

De titel van eyecatcher bij onze brouwerij gaat ongetwijfeld naar de bierpijpleiding. In 2016 legden wij als eerste in de wereld een ondergrondse bierpijplijn aan van wel 3,3 km lang! Dit voor het transport van ons bier vanuit de binnenstad naar de bottelarij op de industriezone Waggelwater. Dit leidde niet alleen tot leuke reacties internationaal, het leidde ook tot een serieuze beperking van CO2 uitstoot, en zwaar vrachtverkeer in de binnenstad. Hierdoor draagt de brouwerij bij tot een meer leefbare omgeving, en toont ze aan dat duurzaamheid gecombineerd met economische groei mogelijk is.   

De brouwerij haalde voor de aanleg van de pijpleiding financiering op via een crowdfunding campagne. Dit was de grootste campagne van het land, tot dan toe. Dankzij de steun van de vele crowdfunders konden wij de 3,3 kilometer lange bierpijpleiding realiseren. Het succes van het project toont aan dat mensen graag betrokken worden bij duurzame en visionaire projecten.

“De pijpleiding is een voorbeeld van de innovatie die we nastreven. Daarnaast is er ook een niet te onderschatten duurzaamheidsfactor: zo hebben wij al heel veel zwaar wegverkeer tussen de brouwerij en de bottelarij kunnen uitsparen.“ – Xavier Vanneste, 6e generatie.

Bierpijpleiding Brouwerij De Halve Maan Brugse Zot